Väärt nõuanded telerivaatajale, kuidas parimat helikvaliteeti nautida

27.10.2022

Aasta parim telerivaatamise aeg on käes, sest selle sügise kodumaised suursaated on juba eetris ning suured globaalsed tootjad lasevad järjest välja ülemaailmsete hittsarjade uusi hooaegu. Selleks, et vaatamisnauding oleks maksimaalne, tuleks lisaks kvaliteetse teleri soetamisele mõelda ka heale helile ning kodusele interjöörile, kus telerit vaadatakse. Samsungi tootekoolitaja Alari Pennar annab nõu, kuidas kodus teler ja heliseadmed õigesti asetada.

Parimaks koduseks telerivaatamiseks on esmalt vaja siiski korralikku telerit, mis võiks kuvada lisaks kaabellevivõrgust tulevale HD-pildile ka 4K resolutsioonis pilti. Selles resolutsioonis pakuvad juba üsna arvestatavas koguses sisu näiteks Netflix, Amazon või DisneyPlus voogedastusplatvormid. Kuna teler ostetakse kodudesse pigem pikemaks ajaks, soovitab Pennar enne ostu sooritamist välja uurida nii pildi kui ka heliga seotud võimalused.

"Näiteks Samsungi uued OLED-telerid tagavad pildile enneolematu sära, värvid ja detailid. Samas tasub telerit ostes tähele panna ka seda, kuidas see heli edastab. Kui tavaline kõlar suunab heli otsejoones vaataja poole, siis näiteks Samsungi OLED-teleril on spetsiaalsed ülemised kõlarid, mis suunavad heli läbi lae ringiga vaatajani, et tekitada Dolby Atmose ruumilise heli efekt," selgitas Pennar.

Selleks, et tehnoloogia võimalusi maksimaalselt ära kasutada, tuleks inimesel kodus panna tähele järgmisi aspekte.

Ruumi suurus ja kuju

Isegi tippkvaliteediga ribakõlar või kodukinosüsteem ei taga maksimaalselt head heli, kui toa akustika on halb. Hea akustikaga ruumis kõlavad võivad ka keskpärased heliseadmed anda parema kvaliteedi kui tippseadmed.

"Teleri ja diivani vaheline kaugus võiks sentimeetrites olla kolm korda suurem teleri diagonaali numbrist. Ehk näiteks 55-tollise teleri puhul tuleks diivan või tugitool asetada umbes 165 cm kaugusele. Kui see on paigas, siis saab hakata vaatama, kuidas ja kuhu levib ruumis heli," selgitas Pennar.

Kui toas on palju kõva pinda, siis tekitab see palju helipeegeldusi ning võib muuta kõrvu jõudva heli "mudaseks", sest kõvadelt pindadelt peegelduvad helilained jõuavad kõrvani erinevatel aegadel, mis tekitab mõminaefekti. Eriti on seda tunda näiteks filmide puhul, kus omavahel põimuvad kõne, muusika ja naturaalsed helid.

"Lihtne viis olukorra parandamiseks on vaadata, kas toas saab midagi ümber tõsta või muuta. Tõmba selja taga oleva akna ette kardinad ning aseta teleri ette parketile väike vaibake. Need pinnad aitavad helilaineid neelata ning heli kvaliteet paraneb tuntavalt," ütles Pennar.

Kõlarite asukoht

Kuigi uusimatel teleritel võib olla sisse ehitatud juba 6-8 kõlarit, mis suunavad heli ruumiliselt ja tekitavad väga hea vaatamiskogemuse, siis üks korralik ribakõlar annab efekti veelgi juurde. Peamiselt juba selle tõttu, et eraldi kõlar või kõlarite süsteem suudab tekitada sügavamat bassi ning aitab heli paremini suunata. Selleks, et leida kõige optimaalsem lahendus, võib proovida kõlari asukohta pisut muuta.

"Ribakõlari võiks asetada 10-15 cm kaugusele telerist. Kui komplektis on eraldi bassikõlar või lisa satelliitkõlareid, siis nende asukoha väiksemgi muutmine võib anda heli kvaliteedis tuntavalt teistsuguseid tulemusi. Tean isegi juhtumit, kus inimene asetas bassikõlari diivani alla ning nautis ise diivanil istudes tõelist tümpsu," rääkis Pennar. "Reeglina võiks kõlarid aga olla vabalt ning neid ei tohiks piirata kappide või muude ümbristega."

Teleri heliseaded

Pennari kinnitusel ei süvene väga paljud inimesed telerit ostes ja koju paigaldades selle seadetesse, aga tegelikkuses tuleks seda teha. Lisaks sellele, et teleri helimenüüst saab omavahel panna korralikult suhtlema ja samal ajal mängima nii teleri enda kõlarid kui ka ribakõlari, pakuvad telerid välja ka erinevaid helirežiime erinevateks tegevusteks.

"Levinumad valikud, mida iga inimene võiks teada ja aktiivselt kasutada, on spetsiaalne filmiheli ja mänguheli, aga erinevatel telerimudelitel on tavaliselt veelgi võimalusi, mida tasub julgelt proovida ning leida endale see kõige õigem seadistus," ütles Pennar.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid