Kui külm on tõeline külm

Veiko Tamm
30.08.2023
Shutterstock

Nagu me teame, on temperatuur sõltuvuses aineosakeste liikumise/võnkumise kiirusest – mida kiiremad need on, seda kõrgem on temperatuur ja vice versa – mida aeglasemalt nad võnguvad, seda külmem on. Kui ehitati esimesed vedelike paisumisel baseeruvad termomeetrid, sai võimalikuks juba temperatuuri täpsem mõõtmine. Kuid milles seda mõõta?

Ühe esimestest ja siiani püsima jäänud skaaladest pakkus välja füüsik Daniel Gabriel Fahrenheit aastal 1724. Temal oli nullpunktiks vee, jää ja ammooniumkloriidi segu külmumispunkt 0 °F. Teiseks punktiks valis ta inimese kehatemperatuuri – algul kui 90 °F ning hiljem 96 °F. Praegu on vee külmumispunktiks 32 °F ja vee keemistemperatuuriks 212 °F.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid