▪ DeLonghi ECAM 610.75.MB
▪ Jura E8 Moonlight Silver
▪ Philips 3243/50
▪ Siemens TI353204RW
Masinaga tehtud kohv põhineb espressol, millele lisatakse erinevate kohvijookide jaoks kuuma vett või vahustatud piima. Lisandid lähevad tassi erinevates kogustes vastavalt valitud joogile. Tulemuseks on erineva maitsega kohvijoogid nagu näiteks Cappuccino, Macchiato või Caffè Latte.
Valisime testimiseks välja neli täisautomaatset kohvimasinat. Tahtsime nende juures lähemalt teada saada, milliseid funktsioone erinevad seadmed pakuvad ja kas maitsete osas on erinevusi.
Valitute seas on kõige taskukohasem Siemens, mille tööd ja vastupidavust jälgitakse ka pärast seda testi pikema aja jooksul. Ligi 560 eurot maksev Siemens on üks selle tootja odavamaid mudeleid. Philipsi tootevalikust on olemas üsna keskmise hinnaga esindaja 520 euroga. Jura masin on tootja erinevatest toodetest samuti pigem keskklassist, kuid selle väärtus on juba üle 1000 euro. DeLonghi kohvimasin on aga selgelt premium-klassist ja maksab täishinnaga ligi 1500 eurot.
Mis on espresso?
Espresso on pärit itaalia keelest ja tähendab kiiret. See viitab kohvi ekstraheerimismeetodile, kus kuum, peaaegu keev vesi (85–95 °C) lisatakse kiirelt, ligi 30 sekundi jooksul kõrge rõhu all kohvipulbrile. Espressot saab ka üksikute portsjonitena teha. Kohv saab valmis üsna kiiresti, olenemata sellest, kas teha seda käsitsi, poolautomaatselt või täisautomaatselt.
Espresso pärineb 19. sajandi Itaaliast. Sel ajal valmistati espressot auruga käsitsi ning kohvil oli üsna mõru maitse. Kaasaegne espresso tekkis 20. sajandi alguses, kui Pavoni Company hakkas tootma seadmeid, mis kasutasid auru rõhku kohvi valmistamiseks. Aur surus vee survega läbi jahvatatud kohvi. Ka piimavaht valmistati aururõhuga.
1950. aastate paiku töötas aga Gaggia välja kohvimasina, mis tekitas kohvi rasvadest ja röstist tekkinud materjalist joogi pinnale iseloomuliku vahu ehk creme´i. Maitsva espresso tootmine on sajandite jooksul palju edasi arenenud ja protsessi on pidevalt lihvitud. Tänapäeval saab espressomasinas vajalikku survet tekitada kas käsitsi kangi või siis elektrilise pumba abil.
Neile, kes soovivad mugavust
Automaatika kasutamise laienedes on kohvimasin muutunud aja jooksul mitmekülgsemaks ning täisautomaatne espressomasin hoolitseb nüüd kohvi tegemise eest täiesti iseseisvalt.
Hea espresso on paljude õnnestumiste summa, mida käsitsi juhitava espressomasinaga saab täpsemalt mõjutada, kui täisautomaatsega. Suurimat mõju avaldab kohvi jahvatusaste, ubade jahvatamise karedust või peeneteralisust mõjutab ka nii kohviubade värskus kui nende röstimisaste. Automaatse protsessi puhul jahvatatakse kohvi veidi jämedamalt.
Täisautomaatses kohvimasinas tegeleb tehnoloogia kogu protsessiga – alates ubade jahvatamisest kuni kohvi väljastamiseni.
Automaatse seadme funktsioonid on tavaliselt optimeeritud. Muidugi saab päris mitmel seadmel endiselt reguleerida kohvi temperatuuri, kangust või veekogust, kohvi jahvatusastet on võimalik samuti peenhäälestada, kuid tootjad ei soovita selles võrreldes tehaseseadetega suuri muutusi teha.
Kohvimasinad töös
Kõik kohvimasinad teevad piimakohvi. Seadmetel on palju valmisprogramme, milles aurutatud piim otse tassi väljastatakse. Masinate Latte-süsteemid väljastavad aurutatud piima vastavalt valitud kohvijoogile. DeLonghi seade on selles osas üks võimalusterohkemaid. See annab erinevate jookide jaoks kolm erinevat vahustamisastet.
Programmid, mis teevad kaks tassi korraga, on kõigi seadmete standardvarustuses. Odavamates masinates on kohviretsepte üsna napilt. Siemens näiteks suudab toota kaht musta kohvi ja kaht piimakohvi ning aurutatud piima.
Philipsi tootevalikus on veel üks must kohv. Piimajookides sisalduvat vee ja piima kogust saab selle tootja masina puhul mõnevõrra rohkem reguleerida.
Jura ja DeLonghi sisaldavad laias valikus valmisprogramme, mida saab oma maitse järgi peaaegu piiramatult kohandada. DeLonghi võimaldab luua ka oma retsepte ja eraldi kasutusprofiili kuni viiele kasutajale. Nutitelefoni äpi kasutamisel saab jahvatamist reguleerida vastavalt valitud kohviubadele.
Kohvimaitsete testimisel leiti seadmetes ka muid erinevusi kui funktsioonide arv ja reguleeritavus. Maitset mõjutab oluliselt ka kohvi kvaliteet. Testimisseadmetega valmistatud espresso tassitäied olid väliselt üsna sarnased. Iga seade andis umbes 40 milliliitrise annuse. Kõige nüansirikkam maitse tuli esile Jura valmistatud espressos, mis jättis DeLonghi vaid veidi maha. Siemensi ja Philipsi kohvid ei jäänud samuti just palju taha.
■ MASINAKOHVILE heidetakse tihti ette maitsetust, iseloomu ja aroomide puudumist. Automatiseerimine nõuab kompromisse, kuid automaatika tugevuseks on kasutusmugavus ja lihtsus. Mida rohkem seadmes erinevaid seadistusi leidub, seda paremini saab valmis kohvi maitset oma soovi järgi reguleerida. Kuna mitmekülgne paljude võimalustega kohvimasin maksab üsna palju, peab investeering end tagasi tooma aastate jooksul, mille seade edukalt vastu pidades üle elama peab.
Lõpphinnangud leiad maikuisest Tehnikamaailmast.