Kraad kangemad

Kirsi Herttua
01.05.2019
Arto Wiikari

Aina enam tuleb müüki selliseid veekeetjaid, mis kuumutavad vee soovitud ehk etteantud temperatuurini, sest alati pole õige vesi lihtsalt n-ö keema ajada. Korraliku tee või mõne muu kuuma joogi või leivajuuretise valmistamine ettenähtud temperatuuril veega ei jää enam vajaliku kodumasina puudumise taha.

  • EEWA7700
  • Grundig WK8681
  • KitchenAid 1522EER
  • OBH Nordica Colour Burst
  • Sage BTM800
  • SMEG KLF04
  • Wilfa TM-1500S
  • Wilfa WSDK-2000B

Veekeetjate põhiline eelis on selles, et nende abiga saab vee keema tunduvalt kiiremini kui lihtsalt tavalise kannuga pliidil. Nii nagu efektiivsed induktsioonplaadid on tavalised pliidiplaadid välja tõrjunud, nii võib juhtuda, et tavalisi veekeetjaid asendavad peagi ökonoomsed reguleeritavad veekeetjad, millel saab määrata ettenähtud temperatuuri ja pole ohtu, et vesi liiga kuumaks läheb.

Kogusime kokku laia valiku erinevaid veekeetjaid, millest kaks sobivad ka spetsiaalsete teede valmistamiseks. Kõik keetjad on eelseadistatava temperatuuriga, mis on oluline teatud kuumade jookide valmistamisel.

Tänapäeval sisaldavad paljud veekeetjad juba temperatuuriandurit, mis lubab tavaliselt vett soojendada viie- või kümnekraadiste astmete kaupa. Astmed lubavad valmistada erinevaid teesid õige temperatuuriga.

Enamikel keetjatel on lisatud veel temperatuuriseadistus 37/40 °C, mis on spetsiaalselt mõeldud näiteks leivajuuretise tegemiseks või imikutoitude soojendamiseks kehatemperatuurini.

Kannu põhjas asub termostaat, mis mõõdab veetemperatuuri. Kuumutamine katkestatakse tavaliselt enne soovitud näiduni jõudmist. Kõige täpsemad keetjad reguleerivad viimaste kraadideni jõudmist aeglaselt.

                                     

Veekeetjate omadused ja jõudlus

Kui keetjas tuleb kuumutatud vett pikema aja vältel hoida, saab soojuse säilitamise funktsiooniga vee temperatuuri seadistatud väärtuses tavaliselt hoida umbes pool tundi. Pärast seda lülitub seade automaatselt välja. Testis osalenud kannud säilitasid mõõtmiste põhjal soojust ühepalju.

Veega täitmise mugavus on paranenud ja juhtmevabad alused on juba pikka aega olnud kasutusel. Kannud lukustuvad nendele alustele, mis tagab toite enamasti igas kannu asendis.

Enamik veekeetjaid annavad piiksumisega märku, kui vesi on kasutamiseks valmis soojendatud või keema aetud, mõnel näitavad ka LED-tuled keetmise lõppu, kui kasutaja ei soovi lärmakat teadaandmist.

Vaata põhjalikku ülevaadet maikuisest Tehnikamaailmast.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid